Jestem uczennicą klasy 4 Tg, dla mnie to już ostatni rok nauki w „ Małkińskim Staszicu” ale ja jeszcze miło wspominam wakacje i moją praktykę w HOLANDII.
Pod koniec trzeciej klasy brałam udział w szkolnym konkursie gastronomicznym i wygrałam tygodniową praktykę zagraniczną.
Na zaproszenie Państwa Anny i Dimitrija Roedoe pojechałam do Voorschaten do renomowanej restauracji Allemansgeest . Tam przez tydzień , pod okiem szefa kuchni, Pana Roedoe, odbywałam praktykę zawodową. Pracowałam na nowoczesnych sprzętach gastronomicznych, sporządzałam potrawy z surowców , które były dla mnie mało znane. Doskonaliłam swoje umiejętności i wzbogacałam swoją wiedzę kulinarną. Potrawy , które wykonywałam to:
Terrina z białych ryb morskich, a musse, zeiwir, chipsy z fioletowych ziemniaków z bazylia, patifur, ciasteczka wypiekane, puree z sera kremowego caneller z ziolami i inne.
Atmosfera w kuchni była bardzo miła a z kucharzami rozmawiałam po angielsku wiec mogłam szlifować też swoje umiejętności językowe.
W wolnym czasie zwiedzałam Rotterdam, który jest pięknym miastem, a restauracja znajduje się tuż nad jeziorem wiec też widoki są malownicze.
Było to dla mnie ogromne przeżycie, bardzo polecam to miejsce, sama chciałabym jeszcze kiedyś tam pojechać.
Bardzo dziękuję za możliwość odbycia tej praktyki.
Ola Chaberska