Dekoracje z owoców i warzyw to wdzięczny temat spotkań z dziećmi. Na zaproszenie dyrektora Zespołu Szkół Gminnych w Prostyni Pani Ewy Szymanik, w dniu 10 listopada, kolejny raz wybraliśmy się poprowadzić warsztaty z wykonywania dekoracji z owoców i warzyw.
Uczennice kierunku gastronomicznego : Aleksandra Mikołajczyk, Klaudia Fabiańska, Magdalena Sikorska i Natalia Sadowska z kl. 3 TG oraz Paulina Kulesza, Alicja Piwońska i Marlena Pierzchanowska z kl. 2TG pod opieką pań: Agnieszki Bojkiewicz, Grażyny Czyrnia i Anny Ferenc przygotowały wcześniej na warsztatach szkolnych dekoracje carvingowe aby uatrakcyjnić pokaz.
Spotkanie z uczniami zerówki i klasy pierwszej, które zainicjowała pedagog szkolna Pani Marta Skorek, było bardzo miłym doświadczeniem dla naszej młodzieży. Z wielkim przejęciem uczennice tłumaczyły i pokazywały w jaki sposób wykonać biedronkę, myszkę, jeża lub palmę. Były też rybki, pingwiny i łabędzie, wszystko rzeźbione w owocach i warzywach. Z ogromną radością patrzyłyśmy na ciekawość i pracowitość dzieci, które z chęcią naśladowały czynności i tworzyły „ małe dzieła sztuki kulinarnej”, które nie tylko cieszyły oko ale były bardzo zdrowe i smaczne.
Na koniec panie nauczycielki przygotowały wystawę wykonanych, prac przy której odbyły się wspólne zdjęcie. Satysfakcja i uśmiech dzieci to dowód dobrze wykonanego zadania. Zapraszamy
do obejrzenia galerii zdjęć, które najpełniej oddadzą atmosferę tego spotkania.