Drugie spotkanie z kuchnią wegańską odbyło się w dniach 16 i 17 listopada. Tym razem byliśmy u Państwa Doroty i Tomasza Rygiel w Bojanach. Właściciele gościli nas w drewnianym domu, wśród drzew i krzewów w jesiennej scenerii, a w domu ogień w kominku i uśmiechnięci gospodarze zapraszali nas na gorącą herbatę przy wspólnym stole.
Kilka ciekawych opowieści ze skarbnicy wiedzy wegańskiej i przystąpiliśmy do pracy w domowej atmosferze. Były więc naleśniki dyniowe z sosem truskawkowym lub bananowym, słodzone daktylami, serwowane na gorąco z syropem klonowym i szczyptą cynamonu. Potem burgery jaglane, z czarnej soczewicy i tofu, w towarzystwie kolorowej surówki z sałat, pomidorów, awokado i oliwek.
Wszystko pięknie wyglądało, a jak smakowało…? Z apetytem zjedliśmy potrawy, a ocenę wystawiliśmy sobie nawzajem.
Dziękujemy bardzo za gościnę.