logo szkoły
logo
logo

Kuchnia Wegańska w Staszicu

22 lutego 2018


W piątek 16 lutego 2018 r. zakończyła się nasza przygoda z kuchnią wegańską- EKO-LOGIKA- sztuka roślinnego gotowania. Już przed południem uczniowie byli gotowi do pracy i sporządzania wybranych potraw z wielu, których mogli nauczyć się w trakcie kolejnych spotkań. Produkcja ruszyła i tuż przed godziną 16.00 na pięknie udekorowanym stole pojawiły się min.: zupa krem z dyni, falafele z ciecierzycy, hummus i naleśniki dyniowe, tartinki z pastą z tofu i suszonych pomidorów, creme- brule z kaszy jaglanej oraz orzeźwiający napój z imbiru.

            Tę parę ostatnich miesięcy mogliśmy poznawać nowe smaki, zapachy i techniki sporządzania potraw wegańskich. Cały proces spotkań miał na celu zwiększenie szans na znalezienie zatrudnienia po zakończeniu szkoły. Warsztaty kuchni wegańskiej wyszły na przeciw rynkowi pracy, ponieważ rośnie popularność restauracji wegańskich, a co za tym idzie zapotrzebowanie na kucharzy z takimi umiejętnościami.

            O godzinie 16.00 rozpoczęła się uroczysta kolacja, na którą zaprosili Państwo Dorota   i Tomasz Rygiel. Oceny naszych wegańskich dań mogli dokonać przybyli goście: wicestarosta Urszula Wołosiewicz, znani restauratorzy, dyrekcja szkoły, nauczyciele                i oczywiście uczniowie biorący udział w konkursie. Po degustacji dyrektor szkoły Iwona Kubaszewska podziękowała Państwu Rygiel za możliwość współpracy i pogratulowała uczniom zdobytych umiejętności.