W dniach 27- 29 listopada 2018 roku uczniowie z klasy II, III i IV TG pod opieką pań –Jadwigi Równej i Grażyny Czyrnia byli w Warszawie na seminarium „ Polska wołowina wraca na stoły”.
Seminarium, na które zostaliśmy zaproszeni jako jedna ze szkół średnich na Mazowszu, zorganizowało Centrum Szkoleniowo- Konferencyjne Krajowego Związku Rewizyjnego Spółdzielni „SCH”. Szkołę z Podlasia reprezentowali uczniowie z Ciechanowca.
Celem spotkania było zwiększenie wiedzy młodych konsumentów w zakresie walorów odżywczych i prozdrowotnych wyrobów z mięsa wołowego.
Uczniowie z dużym zainteresowaniem słuchali wykładów prowadzonych przez specjalistów.
„Wartość odżywcza i prozdrowotna mięsa czerwonego i jego znaczenie w diecie człowieka „ – Prof.dr hab. Jarosław Olav Horbańczuk z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk.
„Jak wyżywić ludzkość w przyszłości czyli współczesne trendy w produkcji i przetwórstwie żywności-
-osiągnięcia i wyzwania” –Prof. nadzwyczajny Agnieszka Wierzbicka, pracownik naukowy SGGW w Warszawie.
Były też wykłady o produktach regionalnych i tradycyjnych oraz jak rozwijać siebie i budować dobro społeczne.
W przerwach można było wypić kawę lub herbatę a ośrodek szkoleniowy zapewniał pełne wyżywienie i zakwaterowanie.
W wolnym czasie zwiedzanie Warszawy i próba sprawności w kręgielni HULAKULA .
Na koniec otrzymaliśmy zaświadczenia i z poczuciem dobrze wykorzystanego czasu wróciliśmy do domu.
Za rok będą znów seminaria, będą inne tematy ale już były pytania czy pojedziemy?
Na wyjeździe też można się uczyć i odpoczywać