logo szkoły
logo
logo

Seminarium „ Polska wołowina wraca na stoły”

5 grudnia 2018


W dniach 27- 29 listopada 2018 roku uczniowie z klasy II, III i IV TG pod opieką pań –Jadwigi Równej i Grażyny Czyrnia  byli w Warszawie na seminarium „ Polska wołowina wraca na stoły”.

Seminarium, na które zostaliśmy zaproszeni jako jedna ze szkół średnich na Mazowszu, zorganizowało Centrum Szkoleniowo- Konferencyjne Krajowego Związku Rewizyjnego Spółdzielni „SCH”. Szkołę z Podlasia reprezentowali uczniowie z Ciechanowca.

Celem spotkania było zwiększenie wiedzy młodych konsumentów  w zakresie walorów odżywczych i prozdrowotnych wyrobów  z mięsa wołowego.

Uczniowie z dużym zainteresowaniem słuchali wykładów prowadzonych przez specjalistów.

„Wartość odżywcza i prozdrowotna mięsa czerwonego i jego znaczenie w diecie człowieka „ – Prof.dr hab.  Jarosław Olav Horbańczuk z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk.

„Jak wyżywić ludzkość w przyszłości czyli współczesne trendy w produkcji i przetwórstwie żywności-

-osiągnięcia i wyzwania” –Prof. nadzwyczajny Agnieszka Wierzbicka, pracownik naukowy SGGW  w Warszawie.

Były też wykłady o produktach regionalnych i tradycyjnych oraz jak rozwijać siebie i budować dobro społeczne.

W przerwach można było wypić kawę lub herbatę a ośrodek szkoleniowy zapewniał pełne wyżywienie i zakwaterowanie.

W wolnym czasie zwiedzanie Warszawy i próba sprawności w kręgielni   HULAKULA .

Na koniec otrzymaliśmy zaświadczenia i z poczuciem dobrze wykorzystanego czasu wróciliśmy do domu.

Za rok będą znów seminaria, będą inne tematy ale już były pytania czy pojedziemy?

Na wyjeździe też można się uczyć i odpoczywać

Seminarium „ Polska wołowina wraca na stoły”