logo szkoły
logo
logo

Kwalifikacje do Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych “Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2018”

13 grudnia 2018


W listopadzie odbyły się w naszej szkole kwalifikacje do Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych “Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2018” oraz do Ogólnopolskej Olimpiady Kawy.

Uczniowie klas 2 TG i 3 TG mieli zadanie techniczne polegające na przygotowaniu przystawki ze śledzia – filet a’la matias w koncepcji ” amus bouche”, dania zasadniczego z użyciem: mięsa wołowego, ziemniaków i goździków. Przygotowywali także deser, w którym wykorzystany był burak czerwony i ser twarogowy tłusty.

Po wykonaniu każdej potrawy nauczycielki Pani Grażyna Czyrnia, Pani Jadwiga Równa i Pani Anna Zyśk przystąpiły do oceny potraw. W ocenie brały pod uwagę: wygląd, kreatywność, estetykę podania, dobór składników, smak. Istotne również było przygotowanie stanowiska, profesjonalizm pracy, użycie technik kulinarnych i odpowiedniego sprzętu.

Udział w konkursie sprawił nam wiele radości i sporo pracy. Każdy z nas wykazał się kreatywnością i dużym zaangażowaniem. Potrawy prezentowały się pięknie, a jeszcze lepiej smakowały. Walka była bardzo wyrównana. Jury wybrało dwa zespoły, których receptury z propozycją przygotowania potraw będą brały udział w kwalifikacjach ogólnopolskich.

Konkurs kulinarny – eliminacje