logo szkoły
logo
logo

„Rodzaje i ocena jakości pieczywa”

10 października 2018


We wrześniu klasa II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ramach zajęć z Technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, realizowała temat „Rodzaje i ocena jakości pieczywa”. Aby urozmaicić ich przebieg i rozszerzyć wiedzę zawartą w książkach grupa pod opieką nauczycielek prowadzących zajęcia: Pani Grażyny Czyrnia i Pani AnnyZyśk udała się
do pobliskiego sklepu z pieczywem i wyrobami cukierniczymi z piekarni „Robson” w Łochowie.
Poznaliśmy asortyment, rodzaje pieczywa i wyrobów cukierniczych oraz skład i sposoby przygotowania. Klasa zakupiła po kawałku każdego rodzaju wyrobów i przeprowadziła w szkolę ocenę organoleptyczną pieczywa pod czujnym okiem opiekunek. Każdy rodzaj pieczywa został dokładnie omówiony, poznaliśmy różne rodzaje pieczywa zaczynając od pełnoziarnistych,
a kończąc na pszennych i wypiekach słodkich. Na koniec zajęć mieliśmy okazję spróbować różnego rodzaju chleba, bułek i słodkości.

Joanna Tomaszewska kl. 2 TG