W dniu 15 maja 2018roku uczniowie z klasy I i II Technikum Gastronomicznego gościli w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. Placówka ta od stycznia 2017 roku jest Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej.
Spotkanie miało charakter warsztatowy i przebiegało w trzech blokach tematycznych :
„ Zasady prawidłowego żywienia na podstawie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej”
„Zaburzenia odżywiania i choroby dietozależne”
„Czytajmy świadomie etykiety”
Warsztaty bardzo interesująco poprowadziła pani mgr inż. Joanna Jaczewska –Schuetz , konsultant merytoryczny z zakresu edukacji żywieniowej w szkołach i przedszkolach.
Nasza młodzież aktywnie i z zainteresowaniem uczestniczyła w tym spotkaniu.
Na zakończenie uczennica klasy IITG Żaneta Stańska, w imieniu całej grupy , podziękowała za spotkanie. Dostaliśmy w prezencie książkę z zakresu dietetyki , której redaktorem naczelnym jest prof.dr hab.n .med. Mirosław Jarosz , dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
Otrzymaliśmy zaproszenie na IV Narodowy Kongres Żywieniowy , który odbędzie się w przyszłym roku w styczniu w centrum konferencyjnym Stadionu Narodowego.